top of page

Astri Bergman Taube Akvareller

Den unga Astri Bergman utbildade sig i många olika tekniker på konstskolor i Stockholm och i Paris, en utbildning som hon efter sina studier i Frankrike och Italien avslutade med studier för skulptören Carl Milles på Kungliga Akademien i Stockholm. Klar med studierna gifte hon sig med Evert Taube som hade uppvaktat henne alltsedan tiden i Italien.


I början av sin konstnärsbana arbetade Astri mycket med skulptur med särskild inriktning på barn och barnhuvuden som motiv och modell. Det blev också många beställningar på porträtt av barn såväl som på vuxna, byster och medaljonger. Astri och Evert gjorde också utställningar tillsammans innan familjeliv, hemmets sysslor och barnuppfostran tog större delen av Astris tid i anspråk. Hon lyckades trots detta hålla sitt konstnärskap vid liv och när barnen blivit stora återupptog hon sitt skulpterande men nu också med mera av tecknande och målande, särskilt på och av sitt älskade sommarviste Sjösala i Stockholms skärgård. 


Hon började ställa ut på nytt, inte sällan tillsammans med maken Evert men också med andra konstnärer och separat vid många tillfällen. Samarbetet med nationalskalden Evert Taube yttrade sig också i ett antal grafikmappar med Astris illustrationer till Everts texter, oftast några rader ur kända visor. 


Efter Everts bortgång  blev det mera tid för det egna skapandet - skulptur, akvarell, teckningar, torrnål och litografi. Hon fick kontakt med tryckaren Fernand Mourlot i Paris, ansedd som tryckkonstens främste litograf.  Inspirationen flödar och på bara några år skapar Astri dryga trettiotalet litografier, de flesta med motiv från den svenska skärgården men också med motiv från Provence i Sydfrankrike och från Santorini i Grekland. Nu handlar det inte om illustrationer längre utan om grafisk konst på hög nivå.


Det är delar av denna grafik från åren 1976 till 1980 som vi visar på Galleri Pictor. Vi har gjort det förr men tycker att det är mer än värt att göra det igen, denna gång kompletterat med tidigare ej visade blad. Utställningen består dessutom av hennes samtida akvareller, akvareller som tillkommit i förarbetet till litografierna, samt av små, humoristiska skisser från resor i Provence. 


Utställningar mm Se Astri Bergman Taube Litografier

Läs mer om Astri: Sjösala-Paris tur och retur

och mer om Astri och Evert: Kärleken till konsten

pdf.png
bottom of page