top of page

Carry Akroyd

 F. 1953 och bosatt på landet i en liten by 


i East Northamptonshire 12 mil norr om London. Carry är uppvuxen i denna trakt som är en gränsbygd mellan hårt uppodlad mark och orörd natur, till stora delar våtmarker s k ”Fens” och ”Reedbeds”. 


Hon skissar på plats och bearbetar sedan intrycken i sin studio - av en del intryck blir det målningar, akvareller och akryler, och i andra fall blir uttrycket grafiskt i olika tekniker, t ex serigrafier som hon gör helt för hand och i mycket små upplagor eller litografier i samarbete med en litotryckare - även dessa i små upplagor. Hon arbetar också med linoleumsnitt och träsnitt.


Speciellt i hennes landskapsskildringar är fågelperspektivet. Snett uppifrån ser hon ett landskap uppdelat i olikformade fält i många kulörer och hon ser också spår av det mänskliga liv som levs därnere på marken med trafik på vägarna och industrier vid horisonten med sina mörka moln av föroreningar. Det kan vara en tornsvala eller en glada som svävar över landskapet och spanar efter föda som blir allt svårare att finna.


Carry Akroyd är medlem  av ”Society of  Wildlife  Artists” och ställer regelbundet ut med föreningen i de årliga utställningarna i London.


Hon blev ordförande i kultursällskapet ”John Clare Society” 2016 efter att under många år haft 1800-talspoeten , ”bondepoeten” John Clare som inspirationskälla i sina natur- och landskapsskidringar där bonden och författaren John Clare redan för ett par hundra år sedan skildrade ett landskap i konflikt mellan natur och människa.


Bland många illustrationsuppdrag kan i sammanhanget nämnas John Clares välkända ”The Wood is Sweet” och ”The Shepherd’s Calender”. Bland många andra uppdrag finns t ex illustrationer till  ”Sky Full of Starlings” av Stephen Moss och ”The Great Fen” av Chris Gerrard.

 

Carry har skrivit och illustrerat ett antal egna böcker som t ex  ”Found in the FIelds” och ”Natures powers & spells, Landscape Change, John Clare and me” och i övrigt illustrerat ett trettiotal böcker om djur och natur i England.


 Hon ställer regelbundet ut på olika gallerier i Storbritannien och är representerad på bl a Jesus College i Cambridge, Oundle School, Edith Cavell Hospital och Monarch Chemicals.


Se och hör Carry berätta om sin konst och sitt arbete på YouTube.

pdf.png
bottom of page